2014 m. birželio 3 d., antradienis

KRUOPŲ NAUDA

Šįkart pakalbėsiu apie labai sveiką ir man skanų maistą - košes. Nesvarbu, kiek man bus metų, aš visada mėgsiu skanią rytinę košytę, juk tai taip skanu, greita ir svarbiausia - sveika. Kruopas galima valgyti ne tik košės pavidalu, jas galima valgyti kaip dribsnius piene ir gardinti pagal savo fantaziją.

Kruopos -  labai skanu ir sveika. Vienas naudingiausių produktų. Dietologai rekomenduoja kruopas valgyti kasdien, geriausia – ryte, nes jose esantys lėtai įsisavinami angliavandeniai ilgai palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir išsaugo darbingumą. Kruopos ydo žarnyno bei virškinimo trakto ligas.


Įvairių kruopų ypatumai:

Avižinės -
 detoksikuoja organizmą, gerai veikia virškinimo traktą, plaučius, širdies ir kraujagyslių sistemą. Vartojamos sergant viršutinių kvėpavimo takų uždegimais. Padeda kontroliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.

Ryžių - išvalo šlakus, vartojamos sergant kolitu. Krakmolas iš ryžių, ypač rudųjų, įsisavinamas lėtai, todėl tinka sergantiesiems cukriniu diabetu.

Grikių - stiprina kraują, reguliuoja žarnyno motorinį aktyvumą. Mažina kapiliarų trapumą ir pralaidumą.


KviečiųIšvalo iš organizmo kenksmingas maisto medžiagas, gerina virškinimą.

Kukurūzų - mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Galima gerti kukurūzų burbuolių nuovirą – jis išplauna inkstus, o vartojant ilgiau pašalinami įvairios kilmės akmenys.

Manų - dėl mažo ląstelienos kiekio naudingos sergant žarnyno ligomis.


Miežių - mažina vidurių užkietėjimą, naudingos sergant žarnyno ligomis.

Sorų - mekomenduojamos sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze, užkietėjus viduriams.


Patarimai ruošiant krupas:


  • Verdant košę labai svarbu išlaikyti tinkamą vandens ir kruopų santykį. Kiekviename recepte jis nurodomas vis kitoks. Atsiminti visus variantus sunku, tačiau niekada nesuklysite, jei laikysitės santykio 1:2, t. y. vandens pilsite dvigubai daugiau nei kruopų.
  • Verdant košę labai svarbi vandens kokybė. Juk jis nenupilamas, o suvartojamas su koše. Ji bus neskani, jei virdamos pilsite kietą vandenį. Košei virti galima naudoti jau užvirtą vandenį.
  • Pradėjus virti košę papildomai vandens geriau nepilti, nes košė bus neskani. Pradėjus virti geriau nemaišyti ir nekilnoti dangčio.
  • Manų košė bus skani, jeigu ją virsite piene laikydamiesi šių proporcijų: 500 ml pieno ir 0,75 stiklinės kruopų. Pieną užverdame ir per sietelį pilame kruopas. Verdame tik 1–2 minutes intensyviai maišydamos. Paskui sandariai uždengiame ir paliekame 10–15 minučių pastovėti.
  • Grikius naudingiausia ne virti, bet užpilti verdančiu vandeniu, o puodą gerai apvynioti storu rankšluosčiu. Kruopas galima supilti į termosą ir užpilti verdančiu vandeniu. Taip paruošti grikiai iš organizmo išvalo sunkiuosius metalus.
  • Prieš virdamos ryžių košę, kruopas nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu – taip pašalinsite krakmolą, trukdantį valyti toksinus.
Sveikas ir skanus košių pagardinimas:

  • medus
  • razinos
  • cinamonas
  • bananai
  • riešutai
  • džiovintos uogos, vaisiai
  • sezamo, moliūgų sėklos

Keli skanūs košių receptai:

Ryžiai su obuoliais 150 g ryžių, 90 g džemo, 500 g obuolių, 40 g sviesto, 100 g cukraus, 2 stiklinės pieno, 2 kiaušinių baltymai.
Į truputį pasaldintą ir užvirintą pieną supilkite nuplautus ryžius. Maišydamos pavirinkite, kol ims tirštėti. Kai atauš, sudėkite džemą. Obuolius supjaustykite ir pasaldinkite. Į sviestu išteptą kepimo formą sluoksniuodamos dėkite ryžius, obuolius, tada – vėl ryžius. Išplaktus baltymus supilkite ant ryžių, pabarstykite cukrumi ir kepkite orkaitėje. Kai iškeps, papuoškite džemu.

Grikių košė su tarkuotomis bulvėmis - 1 stiklinė žalių tarkuotų bulvių, 1 stiklinė grikių kruopų, 1 litras vandens, druskos, truputį sviesto.
Grikius gerai nuplaukite, išmirkykite ir nuplikykite. Supilkite į vandenį ir maišydamos virkite. Kai kruopos suminkštės, pasūdykite, tada sukrėskite stiklinę tarkuotų bulvių ir maišydamos virkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių. Įdėkite sviesto.

Šiam kartui tiek

Skanaus!

1 komentaras:

  1. Dėkui, kaip tik skaičiau straipsnį apie mitybą ir sveiką gyvenseną (http://www.pasveik.lt/lt/dietos-ir-sveika-mityba/ ), o košės, mano manymu, yra vienas sveikiausių patiekalų!

    AtsakytiPanaikinti