KRUOPŲ NAUDA
Šįkart pakalbėsiu apie labai sveiką ir man skanų maistą - košes. Nesvarbu, kiek man bus metų, aš visada mėgsiu skanią rytinę košytę, juk tai taip skanu, greita ir svarbiausia - sveika. Kruopas galima valgyti ne tik košės pavidalu, jas galima valgyti kaip dribsnius piene ir gardinti pagal savo fantaziją.
Kruopos - labai skanu ir sveika. Vienas naudingiausių produktų. Dietologai rekomenduoja kruopas valgyti kasdien, geriausia – ryte, nes jose esantys lėtai įsisavinami angliavandeniai ilgai palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir išsaugo darbingumą. Kruopos ydo žarnyno bei virškinimo trakto ligas.
Įvairių kruopų ypatumai:
Avižinės - detoksikuoja organizmą, gerai veikia virškinimo traktą, plaučius, širdies ir kraujagyslių sistemą. Vartojamos sergant viršutinių kvėpavimo takų uždegimais. Padeda kontroliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.
Ryžių - išvalo šlakus, vartojamos sergant kolitu. Krakmolas iš ryžių, ypač rudųjų, įsisavinamas lėtai, todėl tinka sergantiesiems cukriniu diabetu.
Grikių - stiprina kraują, reguliuoja žarnyno motorinį aktyvumą. Mažina kapiliarų trapumą ir pralaidumą.
Kviečių - Išvalo iš organizmo kenksmingas maisto medžiagas, gerina virškinimą.
Kukurūzų - mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Galima gerti kukurūzų burbuolių nuovirą – jis išplauna inkstus, o vartojant ilgiau pašalinami įvairios kilmės akmenys.
Manų - dėl mažo ląstelienos kiekio naudingos sergant žarnyno ligomis.
Miežių - mažina vidurių užkietėjimą, naudingos sergant žarnyno ligomis.
Sorų - mekomenduojamos sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze, užkietėjus viduriams.
Patarimai ruošiant krupas:
- Verdant košę labai svarbu išlaikyti tinkamą vandens ir kruopų santykį. Kiekviename recepte jis nurodomas vis kitoks. Atsiminti visus variantus sunku, tačiau niekada nesuklysite, jei laikysitės santykio 1:2, t. y. vandens pilsite dvigubai daugiau nei kruopų.
- Verdant košę labai svarbi vandens kokybė. Juk jis nenupilamas, o suvartojamas su koše. Ji bus neskani, jei virdamos pilsite kietą vandenį. Košei virti galima naudoti jau užvirtą vandenį.
- Pradėjus virti košę papildomai vandens geriau nepilti, nes košė bus neskani. Pradėjus virti geriau nemaišyti ir nekilnoti dangčio.
- Manų košė bus skani, jeigu ją virsite piene laikydamiesi šių proporcijų: 500 ml pieno ir 0,75 stiklinės kruopų. Pieną užverdame ir per sietelį pilame kruopas. Verdame tik 1–2 minutes intensyviai maišydamos. Paskui sandariai uždengiame ir paliekame 10–15 minučių pastovėti.
- Grikius naudingiausia ne virti, bet užpilti verdančiu vandeniu, o puodą gerai apvynioti storu rankšluosčiu. Kruopas galima supilti į termosą ir užpilti verdančiu vandeniu. Taip paruošti grikiai iš organizmo išvalo sunkiuosius metalus.
- Prieš virdamos ryžių košę, kruopas nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu – taip pašalinsite krakmolą, trukdantį valyti toksinus.
- medus
- razinos
- cinamonas
- bananai
- riešutai
- džiovintos uogos, vaisiai
- sezamo, moliūgų sėklos
Keli skanūs košių receptai:
Ryžiai su obuoliais - 150 g ryžių, 90 g džemo, 500 g obuolių, 40 g sviesto, 100 g cukraus, 2 stiklinės pieno, 2 kiaušinių baltymai.
Į truputį pasaldintą ir užvirintą pieną supilkite nuplautus ryžius. Maišydamos pavirinkite, kol ims tirštėti. Kai atauš, sudėkite džemą. Obuolius supjaustykite ir pasaldinkite. Į sviestu išteptą kepimo formą sluoksniuodamos dėkite ryžius, obuolius, tada – vėl ryžius. Išplaktus baltymus supilkite ant ryžių, pabarstykite cukrumi ir kepkite orkaitėje. Kai iškeps, papuoškite džemu.
Grikių košė su tarkuotomis bulvėmis - 1 stiklinė žalių tarkuotų bulvių, 1 stiklinė grikių kruopų, 1 litras vandens, druskos, truputį sviesto.
Grikius gerai nuplaukite, išmirkykite ir nuplikykite. Supilkite į vandenį ir maišydamos virkite. Kai kruopos suminkštės, pasūdykite, tada sukrėskite stiklinę tarkuotų bulvių ir maišydamos virkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių. Įdėkite sviesto.
Šiam kartui tiek.
Skanaus!
Dėkui, kaip tik skaičiau straipsnį apie mitybą ir sveiką gyvenseną (http://www.pasveik.lt/lt/dietos-ir-sveika-mityba/ ), o košės, mano manymu, yra vienas sveikiausių patiekalų!
AtsakytiPanaikinti